18.01.2012 г.

" Шоколадова торта "

С пожелание за хубав и успешен  ден ви поднасям  шоколадов еликсир потопен в пухкав ангелски облак от захарен белтък!

Вдъхновението за тортата е от   календара за 2012 г. на списание Good Food. Нарича се Шоколадово - карамелена торта с " ангелска глазура "!



Продукти за блата:

  • 150 гр. натрошен тъмен шоколад
  • 300 гр. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер 
  • 300гр кафява захар
  • 50 гр. какао
  • 200 мл. олио
  • 150 мл. заквасена сметана
  • 150 мл. вода
  • 3 яйца
  • 1/2 ч.л. ванилова есенция
* Ползвах 100 гр млечен и 50 гр черен шоколад, затова намалих грамажа на кафявата захар на 230гр за да компенсирам  сладкия вкус!



Приготвяне:
 Натрошете шоколада в кухненски робот ( нарежете на ситно ). Поставете брашното, захарта, какаото, олиото, сметаната, яйцата, ванилията и водата в голяма купа и разбийте с миксер. Прибавете към сместа натрошеният шоколад, разбъркайте добре, изсипете в форма с 20 - 22 см диаметър. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса ( 140 градуса с вентилатор ) за 1ч. и 20
мин, докато дървеното шишче с което пробождате блата излезе чисто. Охладете добре блата и нарежете на 3 равни части.


Продукти за шоколадовия крем:

  • 100 гр шоколад ( натрошен )
  • 150 гр. заквасена сметана
  • 2 с.л. кафява захар 

Приготвяне:
Поставете, шоколада, сметаната и захарта в касерола, загрейте и бъркайте до хомогенизиране. Оставете сместа да изстине. 


Продукти за ангелска глазура  :
  • 500 гр. бяла захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 125 мл. вода
  • 1 с.л. течна глюкоза
  • 2 белтъка
Приготвяне:
В тенджера сложете захарта, водата, глюкозата и ванилията. Кипнете сместа докато получите бистър сироп. Отстранете сиропа от огъня, Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавяйте ( на тънка струя ) от горещия сироп и  продължавайте да бъркате, докато сместа стане пухкава и достатъчно гъста за нанасяне.

Сглобяване на тортата:

Когато блата е изстинал, го го срежете на три равни части. Намажете два от тях с  шоколадовия  крем.Като работите бързо, разстелете по малко и от ангелската глазура. Сглобете тортата и я намажете равномерно отгоре и отстрани с останалата глазура!

1. За мен беше огромно предизвикателство да приготвям сладкиши, най-вече оформянето на торти, покриването и декорацията  им с фондан. Благодаря на Саби от SABINA CAKES за подкрепата, рецептите и споделянето на опит!

2.Разбрах, че за перфектният десерт трябва да се спазват строго рецептата, точните мерки и да не се допуска компромис с качеството на продуктите!

3. С най-голямо удоволствие приготвям салати, но за съжаление нямам достатъчно в блога!
4. Вдъхновявам се от Кулинарни блогове, списания и ТВ предавания.

5. У дома разлиствам с удоволствие  дебела кулинарна книга в която винаги намирам нещо ново - " Съкровищница с Класически готварски рецепти " Джон Бътлър!

Нещо лично :)
 6. Приятелството е много скъпо за мен и смея да заявя, че имам за  Приятелки четири уникални Жени -  Бори, Гери, Коси и Нана, които обичам с цялото си сърце!





Поднасям с голямо удоволствие и респект наградата си на:





Желая ви шоколадов ден!



46 коментара:

  1. Мариянче, за мен винаги е удоволствие да посетя блога ти и да прочета поста ти!
    За пореден път си надминала себе си с великолепното шоколадово изкушение!
    Искрено се радвам на перфекционизма, с който приготвяш всичките си торти!
    Аз не го притежавам,затова и не се опитвам. Оставям това на можещите!
    Удоволствие бе за мен да прочета още нещо за теб!
    Благодаря за споделената награда!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз ти благодаря, винаги ми топлиш сърцето с твоите коментари!

      Изтриване
  2. Тортата е невероятна, Марияна! Истинска наслада за всеки ценител на шоколадовите десерти и радост за очите. Ароматът на кафе със сигурност засилва и подчертава сладостта й... Взимам си едно голямо парче торта.
    Благодаря ти за наградата, за мен тя е много ценна!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, да ти е сладко, за теб допълнително, мнението ти е много важно за мен!

      Изтриване
  3. Мариянка, истинско шоколадово изкушение си ни поднесла!

    Много, много ти се радвам!
    Беше ми приятно да науча още нещичко за теб!

    Прегръдки и усмихнат ден!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слънце, благодаря ти! Усмихнат ден и на теб!

      Изтриване
  4. Мариянче,първо да ти докладвам,че най-после те изгледах при Лео и добре,че си качила клипа там.Това,което ми прави впечатление,освен безспорния факт,че си супер симпатична мацка,е лекотата,с която приготвяш всичко,усеща се една рутина,сякаш камерата никак не те притеснява,поздравления!
    Тортата е.....умопомрачителна!Този комплимент поднасям само,когато съм наистина много,много,много впечатлена!Сочна текстура,превъзходен крем/много харесвам шоколад и квасена сметана/,красиви снимки!
    Вълшебница си ти!
    Честити награди и благодаря,че ги споделяш и с мен,трогната съм!
    Хубава сряда пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ласкаеш ме, изчервих се :), да ти призная много се притеснявам,на живо съм по-разговорлива. Мнението ти за тортата ме прави много щастлива, като се има предвид, че ни си шоколик! Благодаря ти от сърце за топлите думи!

      Изтриване
  5. Мариянка, честити награди и ми беше много интересно да науча повече за теб след впечатляващото ти представяне при Лео! А за тортата нямам думи - шоколадово вълшебство! Просто прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти за милите думи! Прекрасен ден ти пожелавам!

      Изтриване
  6. Благодаря за споделеното вълшебство!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм, страхотно шоколадово изкушение!
    Аз съм страхотен фен на шоколадовите торти. Веднага влиза в списъка ми (даже измислих и за чий рожден ден ще я направя)!
    Честити награди!
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, за мен ще е чест ако съм вдъхновила майстор като теб! Хубав ден!

      Изтриване
  8. Винаги съм се възхищавала на прекрасните ти сладкиши и не само:). Тази торта е невероятна, възхитителна, прекрасна и много вкусна! Благодаря ти за насладата! Честита награда! А снимките са невероятни! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канди, много ти благодаря за милите думи, радвам се че тортата е и по твои вкус!
      Прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Ангелски бяла и пухкава отвън и с изкусително много калории и шоколад отвътре :-) - дяволски добра комбинация! Чудесна торта, Мариянка!
    Моят компютър така и не се пребори с видеото от гостуването при Лео, но пък твоята лъчезарност и талант се долавят от всеки пост, който съм успяла да прочета до сега :-)!
    Благодаря ти за наградата - изключително мил жест за пореден път!
    Поздрави и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, всяка калория си заслужава от тази торта :)! Благодаря ти много за точните думи :).
      Пробвай отново за предаването от страничната лента, сега линка е от youtoube би трябвало да няма проблем.
      Хубав ден!

      Изтриване
  10. Марияна,
    чудна, чудна торта- пухкава и шоколадова;-)
    И поздравления за наградата- сега след споделеното очаквам още изкушения (предимно сладки, че си падам по тях) от съкровищницата;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, приготвила съм две не сладки :) публикации, дано те зарадвам, че много захарно взе да се получава при мен! Благодаря ти, Хубав Ден!

      Изтриване
  11. Марияна, тортата е чудесна!
    И аз всеки ден я гледам на календара!
    Чудесни са всички торти, които правиш!
    Поздравления за уменията и търпението ти!
    Поздравления и за чудесната награда на Маги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, всеки месец от календара е много изкушаващ, сега съм хвърлила око на февруари :))! Благодаря ти, усмихнат да е деня ти!

      Изтриване
  12. Мммм... точно като за мен :) прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  13. МАРИАНЧЕ, пак чудеса си сътворила с тази торта.Уникална е голям кулинар си.
    Честито за наградата .
    Поздрави и хубава вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, ти си страхотен кулинар и голяма майсторка на питките, Благодаря ти!

      Изтриване
  14. Ахх каква торта, зашеметяваща, красива и звучи невероятно вкусно! Марианче, възхищавам се на старанието ти, перфекционализма, усета за красота, стил и умереност! При теб винаги и торта и каквото и да е ястие изглежда невероятно живо и вкусно :)
    Благодаря ти за хубавата награда!
    Хубава вечер и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ева, от толкова талантлив човек като теб тези думи са много голям комплимент за мен, благодаря ти!

      Изтриване
  15. Марианче, тортичката ти е като снежна хубавица, покрита с много вкусен пухкав сняг! А....кремчетата , които си направила за нея....изглеждат страхотно! Наистина си умееща сладкарка!!!
    Честити наградаки! Желая ти красив и благополучен четвъртък! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  16. Бени, много ти благодаря, твоето агнешко още е пред очите ми!
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  17. Още вчера писах коментар, но имах проблеми интернет, гледам, че не се е закачил...:-((((
    Мариянче, възхищавам се на таланта, вкуса, елегантността и лекотата, с която приготвяш всичко. Личи се, че всичко е направено с огромно желание и много, много любов. Много фин човек си, удоволствие е да посещавам блога ти всеки път.:-)))
    Тортата ти отново е невероятна! Само мога да си представям, каква вкусотия е станала.:-)))
    Честити ти награди! С пожелание да стават все повече и повече!
    Сърдечно благодаря за споделянато им!
    Най-най-сърдечни поздрави, мила, хубава вечер и още по-прекрасно утре!!!:-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, много се радвам да те видя, благодаря ти за милите думи!
      Хубав петък и много усмивки ти пожелавам от сърце!

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  18. Хей, ама много вкусно изглежда тортата, Усмивке, макар и едва да гледам от умора, вкусотията я виждам :))
    Благодаря за наградата :) Усмихна ме!

    Хубава и усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
  19. Инче, черпя те едни голямо парче от шоко тортата против умората, която си натрупала! Хубав и лек петък ти желая!

    ОтговорИзтриване
  20. Hello, Mарияна.

      Your work is embraced in your gentleness.

      Thank you for the warmth of your heart.

      The prayer for all peace.   
    Have a good weekend. From Japan ruma ❃

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче,записах прекрасната ти торта-уникална е.Искам да я направя за специален случай.При теб ми е изключително приятно....
      Хубав петъчен ден ти желая!

      Изтриване
  21. ruma!Thank you for your kind words, welcome!


    Живе, благодаря ти, много се радвам, че си предвидила тортата за специален повод, гостите ти ще са очаровани!

    ОтговорИзтриване
  22. Така хубаво си анонсирала този "шоколадов еликсир потопен в пухкав ангелски облак от захарен белтък", Марияна,
    че не мога да напиша нищо по-добро, а само -
    великолепно изпълнение, снимки и презентация.
    Честити награди и благодаря за споделеното,
    и при теб, времето лети неусетно - на свой ред благодаря за удоволствието и наградата.
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. О, видях тортата във фейсбук! Страхотна е!:)
    Имам броя на списанието, ама така и не се наканих да я опитам:)
    Чудесни снимки и много изкушаващи:)

    ОтговорИзтриване
  24. Тази торта изглежда изключително вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен5.12.2013 г., 8:34:00

    Здравейте Марияна. Много харесах тортата и реших да я направя.Но глазурата ми не стегна дори след като я оставих за 10-15 минути на стайна температура.Опитах да я нанеса върху блата но се разтече.Дори след като я сложих във формата за печене и я стегнах след махането на ринга блатовете се разместиха.Моля кажете ми на какво се дължи това и как да го избегна при следващ опит!

    ОтговорИзтриване
  26. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, за съжаление имам още една приятелка с подобен опит и установихме, че проблема е в качеството на глюкозата, защото тя е продукта, който трябва да стегне крема. Има рецепта за глазура на мъфини от този тип, ако желаете пробвайте нея. http://www.mary-anfusion.com/2012/02/blog-post_29.html или намалете количеството на водата.

    ОтговорИзтриване
  28. Предполагам, че сте купили глюкоза от хранителните магазини, някой я бъркат с тази от аптеките, за всеки случай да уточня :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...