2.01.2013 г.

Торта "Ангел "! Честита 2013 година!



Честита Нова Година! 
Мили приятели, много здраве, обич и топлина ви пожелавам през 2013 г!








Торта " Ангел " е с какаови блатове с дъх на кафе, ванилов-маскарпоне крем, шоколадов ганаш и кандирани череши!



Продукти за блата:
  • 240 гр брашно
  • 200 гр захар
  • 1 чаши топло кафе ( чаша - 200мл )
  • 30 гр неподсладено  какао 
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л сода бикарбонат 
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. ч. олио или зехтин
  • 1 с. л. ванилия
  • 1/2 ч. ч. вода

Подгответе  по възможност две тавички с диаметър 20 см. или изпечете блатовете на два етапа. Изрежете от пергаментова хартия кръг за да покриете дъното на тавата и я намазнете.
Добавете какаото към топлото кафе и бъркайте до неговото разтваряне. Сложете брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта в купа и разбийте с миксера за 1 минута. Добавете яйцата, олиото, ванилията, водата и разбийте на средна скорост две минути. Намалете на ниска скорост и на тънка струя наливайте кафето. Ако разполагате с една тавичка, разпределете сместа на две равни части с помощта на кантар, за да имате еднакви платки! Печете в предварително загрята на 180 градуса С  ( с вентилатор 160 ) фурна, около 20 мин, проверете за готовност с дървен шиш. Изкарайте тавичката от фурната и изчакайте 3 - 4 мин, след това поставете блатовете върху метална скара за охлаждане.




Продукти за ванилов - маскарпоне крем:

  • 1 пакет инстантен крем Ванилия Парадаиз  
  • 250 мл прясно мляко
  • 350 гр. сирене Маскарпоне
  • пудра захар по ваш вкус
  • 150 гр. коктейлни  череши
Приготвяне:

Разбъркайте крема с млякото според указанията на опаковката. Разбийте маскарпонето в отделна купа. Смесете двата продукта - опитайте, ако желаете крема да е по сладък добавете пудра захар или кондензирано мляко по ваш вкус. 


 Ганаш крем:
  • 300 гр тъмен шоколад 60 %
  • 300 мл. неподсладена сметана  
Натрошете шоколада в блендер, сметаната сипете в тенджера и затоплете до момента преди завиране. Изсипете сметаната при шоколада и пулсирайте с миксера за да се обединят.

Сироп за блатовете:
Бренди или плодов сок.


Продукти за масления крем:
  • 100 гр  меко масло
  • 100 гр пудра захар(пресята)
  • 2 с.л. прясно мляко
Разбийте всички продукти до получаване на крем.








Сглобяване на тортата:

Разрежете охладените блатове на две равни части. В тортен ринг поставете един от блатовете, сиропирайте го и редувайте крем, блат докато се изчерпат продуктите.  Във ваниловият крем насипете от озахарените череши. Поставете в хладилник тортата да се охлади за една нощ или минимално 8 часа. Освободете тортата от ринга, измажете я с масленият крем и отново охладете. Декорацията е индивидуална и според личния повод. Ангела е от молд, който сама съм изработила от стоматологичен силикон. 



Торта с бърза и много вкусна декорация, а именно разтичащ се ганаш!
Тук има малка промяна в крема и ганаша е заменен с мус от млечен шоколад:

Мус от млечен шоколад:
Продукти:
  • 600 мл. неподсладена сметана
  • 240 гр. млечен шоколад
  • 2 с. л. желатин - 8 гр. 
Приготвяне:
200 мл. от сметаната загрейте до момента на завиране, изсипете предварително нарязаният шоколад. Бъркайте до разтапянето на шоколада. Накиснете желатина в 2-3 супени лъжици вода изчакайте да набъбне, поставете купичката в съд с гореща вода и бъркайте до  пълното разтваряне на желатина и когато леко се охлади го прибавете към шоколадовата смес. Покрийте сместа с домакинско фолио и я поставете в хладилник за 10- 15 мин. докато сместа се сгъсти и пада на лента. Бъркайте сместа периодично. Разбъркайте останалата сметана до получаването на твърди връхчета. Прибавете разбитата сметана към охладената шоколадова смес внимателно бъркайте с шпатула отдолу нагоре. Поставете муса за охлаждане в хладилника, бъркайте преодично. Когато крема е достатъчно гъст  е готов за нанасяне.
Глазурата  е шоколадов ганаш от - 100 мл. сметана и 100 гр. черен шоколад. 
Останалите продукти са като от торта "Ангел".







Сладка и много вкусна Нова Година!



22 коментара:

  1. Ангелчето е прекрасно, Марианка! Цялата торта е невероятна - много красива, да не ти дава сърце да я срежеш. Затова си вземам парченцето от другата, шоколадовата, която много ми харесва не по-малко.
    Честита, здрава, спорна и успешна година, Марианче! На теб и цялото семейство добра да е!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова година, Мариянка!
    Да е здрава, усмихната, изкусителна и щедра!
    Тортата е чудесна, а ангелчето е страхотно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здрава,щастлива,влюбена и берекетна да е 2013-та година за теб и за любимите ти хора,Мариянче!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Нова Година, Мариянка!
    Здраве и вдъхновение ти пожелавам!
    Тортите са великолепни!

    ОтговорИзтриване
  5. За много години, Марияна! Нестихващо вдъхновение, безброй усмивки, успехи и сбъднати мечти ти пожелавам от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Още веднъж честита да ти е новата година,Мариянче,и все така сладка!
    Бум от преливащи от разкош торти при теб,уааау!Бързам да изчезвам,че слаби са ми ангелите :) !Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариянче прекрасни торти ни показваш като за начало на една сладка и тортена година!
    Пожелавам една здрава и благодатна година, с приятни изненади и сбъднати желания!
    Здраве и щастие за теб и тези които обичаш :)
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни торти, Мариянка!
    Прегръдка от мен с пожелание за прекрасна 2013-та!

    ОтговорИзтриване
  9. Като от филмче за Коледа е това ангелче, ама и другата не пада по-долу! С пожелания за здрава и сладка година, както си я започнала вече, Мариянка!

    ОтговорИзтриване
  10. Впечатляващ сладък старт, Мариянка,
    поздравления, честита и щастлива Новата 2013 -
    по добра, по-щедра и по-благодатна!
    Да я съпътстват здраве и любов, семейна топлина и уют, много успехи и сбъднати мечти, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Честита, успешна и слънчева нова година! Тортите са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  12. Мариянче, вече не знам коя от твоите торти харесвам най-много. Ангелчето е прекрасно! Желая ти здрава и добра година!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасни са всички торти, Марияна!И на мен този блат ми е любим, търпи вариации на ароматите и е сочен!Нека 2013 година е пълна със сладости, щастливи мигове с любими хора и много успехи!

    ОтговорИзтриване
  14. Tortite sa strahotni! Shtastliva, zdrava i usmihnata nova godina

    ОтговорИзтриване
  15. Честита 2013 година, Мариянка!
    Здрава, благодатна и щастлива да е за теб и цялото ти семейство!
    Любов, семейна топлина и много успехи през Новата година!

    Тортата е прекрасна!

    Сърдечни поздрави с пожелание за усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Ангелчето ми е от любимите! Но тортата с разтичащия се ганаш е мммммм, думи нямам каква е вкусотия! :) ЧНГ!

    ОтговорИзтриване
  17. това е невероятна торта,изкушение....
    ангелчето е много сладко ,но предпочитам парченце от тортата :))
    поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  18. За много години ,Марияна ! Здраве и късмет !
    Тортата е много елегантна в това пастелно сиво -синьо !
    С поздрав !

    ОтговорИзтриване
  19. Честита 2013 година Мариянче! Пожелавам ви през новата година много здраве, безчет красиви мигове с любимите хора, радост и любов да цари в домът ви!
    Тортата е страхотна както винаги!
    Прегръдки и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Честита Нова Година! Много здраве, смях и щастливи моменти!
    Много нежна и красива торта, чудно хубаво е ангелчето!

    ОтговорИзтриване
  21. Честита Нова Година, Мариянче! Тортата с ангелчето е прелестна! Щастлива и сладка година!

    ОтговорИзтриване
  22. Честита Нова Година,Марианка!


    Здраве и много поводи за радост ти пожелавам!
    Ставаш все по-добра в тортоправенето! Адмирации! Ангелчето е неповторимо!

    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...